TABELA ZADOLŽITEV

Si želite, da bi otroci bolj sodelovali z vami in pri domačih opravilih? Se morate pregovarjati z njimi glede nošenja copat, umivanja zob in ostalih opravil?

V času šolanja od doma smo skupaj sestavili tabelo zadolžitev, ki naj bi jih otroci opravili tekom dneva ter z njeno pomočjo poskušali pripraviti otroke k sodelovanju.

Spodaj prilagamo tabelo, ki jo lahko oblikujete čisto po svoje.

Katera opravila bodo na seznamu, se je potrebno dogovoriti skupaj z otroki. S skupnim dogovorom sestavite tabelo in se dogovorite, kakšna bo nagrada ob koncu tedna – npr. v nedeljo. Nagrada naj bo takšna, ki otroku veliko pomeni in ga zato tudi motivira (predlagamo nematerialne nagrade kot so izlet, obisk zabaviščnega parka, obisk igral, filmski večer, ki si ga napravite kot družina, druženje ob družabni igri z vsemi družinskimi člani, prebiranje priljubljene knjige, skupni sprehod, zabavne igre vseh družinskih članov ipd.). Dogovoriti se morate tudi, kdaj bodo lahko nagrado izvedli oz. dobili ter koliko časa bo trajala. Prav tako je vredno razmisliti o tem, kaj pa sledi, če opravila ne bodo opravljena kot je bilo dogovorjeno. Tukaj predlagamo, da enostavno ne dobijo obljubljene nagrade ali da se neopravljena in lahko tudi dodatna opravila opravijo tisti dan, ko bi naj sledila nagrada.  

Naj vam sporočimo, da deluje!

 

 

OPRAVILA -  datum

ime otroka 1

ime otroka 2

ime otroka 3

 pon  tor  sre  čet  pet    
pon  tor  sre  čet  pet        
pon  tor  sre  čet  pet      

Umivanje zob - zjutraj

Vedenje pri zajtrku

Sesanje in "Srečko"

Pomivalni stroj in brisanje mize

Skrb za živali

Pomoč pri kuhanju

Urejanje sobe

Čas za šolo - učenje

Priprava šolske torbe

Branje

Priprava oblačil za naslednji dan

Tuširanje

Umivanje zob - zvečer

Vedenje pri kosilu

Vedenje pri večerji

Pospravljanje postelje

Spanje ob "uri"

Copati

Splošno vedenje

Bivanje na prostem

Pijača (voda, čaj)

Viri

  • Juhant M. (2012). Srečni otroci: manj kot recept in več kot nasvet za vzgojo predšolskih otrok. Praše: Čmrlj, komuniciranje in usrvarjalnost.
  • Phelan T.W. (2013). Štejem do tri: učinkovita vzgoja otrok od 2. do 12. leta. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.

KORAK K OTROKU

Naše poslanstvo je ozaveščanje in dajanje podpore ljudem, zato smo se odločili pozornost nameniti zagotavljanju zadostnih, jasnih, preprostih informacij, ki jih potrebujejo mlade družine.