KADAR STARŠA NISTA ENOTNA

  • Pazita, da vajina nesoglasja ne presežejo meja in da ne prerastejo v prepir vseh razsežnosti in to pred otrokom, ki bo sklepal, da je on krivec tega prepira - počutil se bo krivega (majhna nesoglasja in usklajevanja seveda ne gre reševati drugače kot na licu mesta).
  • Najprej se morata starša o ključnih pravilih pogovoriti, uskladiti in jih dosledno upoštevati. Pri manj pomembnih, se lahko odločata glede na okoliščine.
  • Prav tako moramo upoštevati dejstvo, da oba starša nista ena oseba, imata drugačne vzgojne prijeme, zato vsekakor razmislite o svojih zahtevah, ali so smiselne ali gre le za vaš “ego” - dopuščanje možnosti pogajanja in argumentiranja mu lahko koristi tudi v kasnejšem življenju. Otrok nima občutka, da je povsem nemočen pri usmerjanju svojega življenja, prav tako dobi zavedanje, da je pomemben član družine, v kateri je večina odločitev skupnih, so pa tudi takšne, o katerih se ne razpravlja.
  • Če v neki situaciji niste prepričani, kako ravnati ali kaj o tem misli partner, si vzemite čas za premislek in to otroku tudi povejte - otroku ni potrebno vedno odgovoriti takoj.

Viri

  • Juhant M. (2012). Srečni otroci: manj kot recept in več kot nasvet za vzgojo predšolskih otrok. Praše: Čmrlj, komuniciranje in usrvarjalnost.
  • Phelan T.W. (2013). Štejem do tri: učinkovita vzgoja otrok od 2. do 12. leta. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.

KORAK K OTROKU

Naše poslanstvo je ozaveščanje in dajanje podpore ljudem, zato smo se odločili pozornost nameniti zagotavljanju zadostnih, jasnih, preprostih informacij, ki jih potrebujejo mlade družine.