Kamišibaj

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj.

Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike (formata A3) vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

Dandanes je v času digitalizacije in vedno manj osebnih odnosov kamišibaj odlična izbira, ki s svojo toplino in neposrednostjo poveže ljudi ob pripovedovanju zgodb.

Kamišibaj (ogrodje mini gledališča) lahko z malo domišljije naredite tudi sami doma.  Zgodbico ilustrirate in na zadnjo stran ilustracije napišete besedilo zgodbe, ta mora biti napisano eno ilustracijo v naprej. Pri ilustraciji lahko sodeluje tudi otrok, npr. barvanje.


Zgodbica o piščančku Piku. Pa prisluhnite!

Video Youtube - Klikni

 

KORAK K OTROKU

Naše poslanstvo je ozaveščanje in dajanje podpore ljudem, zato smo se odločili pozornost nameniti zagotavljanju zadostnih, jasnih, preprostih informacij, ki jih potrebujejo mlade družine.