Izdelaj si zmaja

Ker smo sedaj vsi doma z našimi družinami, nam včasih zmanjka idej. Na srečo pa imamo vreme, ki je odlično za spuščanje zmajev. Kdor ima doma že narejenega zmaja, se lahko takoj odpravi v akcijo. Za tiste, ki ga nimajo ali pa se morda želijo tudi sami preizkusiti v izdelovanju zmajev, smo za vas pripravili kratek in preprost načrt s pomočjo spleta in YouTuba. Če pa je za koga lažje gledati posnetke, vam spodaj prilagamo nekaj že obstoječih posnetkov na YouTubu.

Za izdelavo bomo potrebovali:

 • škarje in nož za karton
 • svinčnik, barvice, flomastre
 • ravnilo
 • palice (lesene paličice za ražnjiče, lahko tudi večje)
 • lepilo
 • barvni papir
 • vrvice (dobro je poiskati trše vrvice, da se ne bi takoj strgale)
 • Najprej vzamete dve paličici. Lahko uporabite lesene ali kovinske. Pri lesenih palicah za ražnjiče ne pozabite odrezati konici. Na koncu palic naredite zarezo, v katero boste kasneje vtaknili vrvico. Nato palici prekrižate, vendar ne točno na sredini, ampak malo višje. Pomembno je, da palici tvorita pravi kot. Nato prekrižani del prevežete z vrvico, poleg tega pa, da bo res dobro držalo, še zalepimo z lepilom. Če nimate močnejšega lepila, lahko uporabite tudi lepilni trak.
 • V prej oblikovane zarezice paličic sedaj zataknite vrvico, jo ovijete in učvrstite z zanko in lepilom. Nato napeljite vrvico do prečne paličice in ponovno učvrstite točko preveza. Nadaljujte do preostalih dveh paličic in zaključite na mestu, kjer ste začeli, tako da boste okrog križa naredili romb.
 • Sedaj pa, ko ste končali z izdelavo ogrodja, vzemite papir. Lahko je barvni papir, ki ga po želji porišete. Ali pa izberete trši papir ali karton in ga pobarvate, nanj nalepite motive in slike.

Tako, sedaj ogrodje, ki ste ga naredili v prejšnjih korakih, položite na papir ali karton in s svinčnikom narišete obris zmaja. Pri tem pa ne pozabite dodati še dva centimetra okrog obrisa. To lahko naredite tako, da si pomagate z ravnilom. Nato lahko oris vašega zmaja izrežete. Po tem ponovno položite ogrodje zmaja na oris in čez okvir prepognite stranico papirja. Izrežite zareze pri konicah križa in robove papirja prelepite čez vrvico.

 • Da boste imeli pravega zmaja, vam sedaj manjka samo še rep. Tudi tega lahko izdelate iz papirja, vrvic ali kakršnih koli materialov želite. Najprej oblikujte vrvico, lahko na primer izrežete metuljčke iz kartona, in le-te prilepite na vrvico. Lahko pa tudi naredite pentlje in jih zalepite na vrvico. Še ena zanimiva ideja je tudi, da lahko nalepite izrezane liste različnih barv na vrvico in tako dobite mavrični rep.
 • Sedaj potrebujete samo še vrvici, s katerimi boste lahko vašega zmaja upravljali. Eno vrvico nalepite na zgornji del zmaja in sicer na notranjo stran križa, drugega pa na spodnji del. Vzemite še daljšo vrvico, ki jo boste uporabili za spuščanje zmaja in le-to pritrdite na sredino vrvice, ki povezuje zgornji in spodnji del zmaja. Tako kot je pri že narejenih zmajih, pa vam priporočamo, da tudi pri svojem, vrvico navijete na košček kartona ali manjšo paličico, ki vam je še ostala, lahko pa uporabite tudi svoje ideje, pomembno je le, da se vaše vrvice ne zapletejo.
 • Sedaj pa lahko vašega zmaja po želji še okrasite! To seveda lahko prepustite otrokom. Narišejo mu lahko oči, nos in usta ali pa naredijo vzorce po lastni izbiri.

Pri izdelavi zmaja lahko uporabite tudi druge materiale, na primer blago. Za to potrebujete ustrezno lepilo.

Želimo vam čim več kreativnih idej in veliko zabave.

https://www.youtube.com/watch?v=hP0jFnmMAIA&list=PLD7A0EBD3D888E789&index=3

KORAK K OTROKU

Naše poslanstvo je ozaveščanje in dajanje podpore ljudem, zato smo se odločili pozornost nameniti zagotavljanju zadostnih, jasnih, preprostih informacij, ki jih potrebujejo mlade družine.